Ostatnio staram się z powrotem ograniczyć ilość spożywanego glutenu, a nawet nie tyle glutenu, co po prostu pszenicy. Z tego powodu na Wielkanoc szukałam babki z odrobinę mniejszą ilością mąki pszennej, a nie chciałam robić babki z mąki ziemniaczanej – wybór padł na babkę migdałową.

Na niezawodnym blogu mojewypieki.com znalazłam przepis na babkę migdałową, w której połowa zawartości mąki zastąpiona została zmielonymi migdałami. Babka oczywiście wyszła rewelacyjnie, jak wszystkie wypieki z bloga Doroty, a moja rodzina chętnie zabrała się za nowy wypiek na Wielkanocnym stole.

Jeśli macie ochotę na odrobinę urozmaicenia jeżeli chodzi o pieczenie babek, ten przepis na pewno Was nie zawiedzie.

Przepis na Babkę migdałową znajdziecie poniżej.

Babka migdałowa
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 12
 
Składniki
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Przygotowanie
  1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W dużej misce masło utrzeć z cukrem, a następnie pojedynczo dodawać jajka i ekstrakt migdałowy i dalej ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Do masy dodać mąkę przesianą ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia składników.
  4. Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć mąką i napełnić przygotowanym ciastem.
  5. Piec w 160 stopniach przez około 45 minut do suchego patyczka.
  6. Wyjmować z formy po ostudzeniu. Smacznego!
Notatki
Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com.