Po Energetycznych kuleczkach z jagodami goji, przyszedł czas na coś bardziej treściwego. Zapiekany bakłażan faszerowany mięsem mielonym z pomidorami, papryką i selerem naciowym w troszkę bardziej pikantnej odsłonie z dodatkiem chili. Wspaniały pomysł na obiad.

Zapiekany bakłażan z mięsem mielonym

Drukuj

Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 35 minuty
W sumie 55 minuty
Porcje 4
Kalorie 308.3kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 duże bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/4 selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • sól pieprz
  • bazylia oregano
  • słodka papryka chili
  • odrobina cukru do smaku

Przepis

  • Mięso mielone posypać obficie przyprawami: solą, pieprzem, bazylią, oregano, słodką papryką i chili.
  • Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć mięso mielone wraz z rozgniecionym czosnkiem.
  • Dodać pomidory z puszki i czerwoną fasolę.
  • Bakłażany przekroić na pół i wydrążyć środek. Najlepiej zrobić to nacinając powierzchnię bakłażana nożem tworząc kratkę, a następnie wyciągać kosteczki łyżeczką.
  • Wnętrze bakłażana dodać do patelni wraz z pokrojonym selerem naciowym i czerwoną papryką.
  • Gotować na średnim ogniu około 20 minut. W razie potrzeby dolać wody.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i chili. Można również dodać odrobinę cukru, by złagodzić kwaśny smak pomidorów.
  • Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec około 15 minut. Smacznego!

Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym