Uwielbiam wszelkiego rodzaju zdrowe alternatywy dla tradycyjnych słodyczy. Częstowanie gości ciastem bez mąki i cukru, a później niedowierzanie na ich twarzach gdy ujawnię listę składników – bezcenne! Dzisiaj publikuję przepis na Kakaowe batoniki energetyczne bez pieczenia, które nie zawierają ani odrobiny cukru i są złożone z daktyli, orzechów, jagód goji, nasion chia i wiórków kokosowych. Batoniki są bardzo łatwe w przygotowaniu – wystarczy zblendować wszystkie składniki i dokładnie je wymieszać! Smakują rewelacyjnie, przepis ten daje również wiele możliwości eksperymentowania – na bazie pasty daktylowej możecie zrobić różne rodzaje batoników zamieniając po prostu część składników.

Przepis na Batoniki energetyczne kakaowe bez pieczenia znajdziecie poniżej.

Batoniki energetyczne kakaowe bez pieczenia

Batoniki energetyczne kakaowe
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 12
 
Składniki
  • 1,5 szklanki suszonych daktyli namoczonych w ciepłej wodzie
  • 1 łyżeczka miodu z mleczkiem pszczelim
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ½ szklanki migdałów
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • ½ szklanki jagód goji
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • ½ szklanki nasion chia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ½ szklanki kakao do wypieków
Przygotowanie
  1. Daktyle namoczone w ciepłej wodzie przesypać do blendera. Dodać miód, olej kokosowy i ekstrakt z wanilii.
  2. Zawartość blendera zmiksować na pastę daktylową. To najbardziej nieznośna część przepisu. Blendujemy, następnie otwieramy blender i zeskrobujemy masę, która zebrała się na górze blendera i znowu blendujemy. Robimy tak do otrzymania dość gładkiej pasty.
  3. Pastę daktylową przenieść do osobnej miski.
  4. W blenderze zmiksować migdały, orzechy nerkowca, jagody goji, siemię lniane, nasiona chia i wiórki kokosowe na drobniejsze kawałki.
  5. Zawartość blendera wsypać do miski z pastą daktylową. Dodać kakao i wymieszać, na początku łyżką, później rękoma wyrabiając niczym ciasto.
  6. Masa powinna być stała, dająca się formować, lecz nie za bardzo klejąca się. Jeśli jest zbyt klejąca dodać kakao lub więcej orzechów - jeśli zbyt mało klejąca dodać więcej daktyli.
  7. Masę przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić tworząc warstwę o wysokości ok. 2 cm. Dokładnie docisnąć palcami i wyrównać.
  8. Formę włożyć do zamrażarki na około 30-40 minut. Po upływie czasu wyjąć, i pokroić na batoniki. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 57 g (batonik) Kalorie: 257 kcal Tłuszcze: 16,4 g Węglowodany: 24,4 g Błonnik: 5,8 g Białko: 6,5 g

Batoniki energetyczne kakaowe bez pieczeniaBatoniki energetyczne kakaowe bez pieczeniaBatoniki energetyczne kakaowe bez pieczeniaBatoniki energetyczne kakaowe bez pieczenia

Polecane blendery