Dzisiaj publikuję przepis na smakowite śniadanie lub podwieczorek. Batoniki owsiane z jagodami idealnie nadają się jako przekąska, którą możemy włożyć do pudełka i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.

Mąkę pszenną w tym przepisie śmiało można zastąpić kokosową lub migdałową, jeśli mamy takie preferencje. Batoniki są szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, z własnego doświadczenia napiszę, że równie szybko znikają w tajemniczych okolicznościach pozostawione do wystudzenia na blacie kuchennym. Jeśli jednak przetrwają proces studzenia i pozostaną w części nieruszone, dość szybko znikną jako przekąska dla kolegów z pracy.

Batoniki są słodkie, z odrobiną kwaskowatego smaku jagód. Należy pamiętać o tym, aby kroić je dopiero po ostudzeniu, a najlepiej również schłodzeniu w lodówce – wtedy mniej będą się rozpadać. Przepis ten może stanowić bazę do eksperymentów – z różnymi rodzajami mąki, tłuszczy czy dodatków. Polecam spróbować przygotować go z truskawkami i malinami.

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, sprawdź również zdrowe Batoniki energetyczne kakaowe bez pieczenia oraz przepyszny Chlebek bananowo kokosowy z jagodami.

Przepis na Batoniki owsiane z jagodami znajdziecie poniżej.

Batoniki owsiane z jagodami
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 16
 
Składniki
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej (można zastąpić np. kokosową)
  • ⅓ szklanki cukru
  • 1,5 szklanki jagód (lub innych owoców leśnych)
  • 250 g masła
  • szczypta soli
Przygotowanie
  1. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, cukier i szczyptę soli.
  2. W rondelku rozpuścić masło i dodać do miski z suchymi składnikami.
  3. Dokładnie wymieszać, ciasto powinno przypominać w konsystencji kruszonkę.
  4. Kwadratową formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Spód formy wyłożyć ¾ całości ciasta, wyrównać i dokładnie docisnąć palcami.
  6. Na spód ciasta wyłożyć jagody (można zastąpić dowolnymi owocami), a następnie przykryć je pozostałą ¼ ciasta i całość docisnąć.
  7. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut.
  8. Kroić po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce. Smacznego!

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!