Ostatnimi czasy staram się w ogóle nie jeść chleba ani potraw z użyciem mąki pszennej. Jednak czasami ma się ochotę na kanapkę z domową szynką czy coś takiego 🙂 Przeglądając w internecie różnego rodzaju przepisy na chleb, przyszła mi do głowy myśl, że mogę po prostu wymieszać ziarenka, nasionka i jajka i może powstanie z tego coś fajnego (jak pasztet!). Jak pomyślałam tak zrobiłam i efektem tego było takie cudo jak na zdjęciu 😉

Chleb składa się tylko i wyłącznie z ziaren i jajek. Żadnej mąki, drożdży, wyrastania czy nie wiadomo czego jeszcze. Wszystko co trzeba zrobić to wymieszać składniki i włożyć do piekarnika na niecałą godzinkę.

Nie do końca wiem czy w ogóle mogę nazwać ten wynalazek ‚chlebem’. Powiedziałabym bardziej, że są sklejone ziarenka i orzechy, które są w chlebopodobnej formie 🙂 No ale przekonajcie się sami.

Chlebek można przechowywać zawinięty w reklamówkę w lodówce. Jest dość twardy i baaardzo zapycha. Do środka można właściwie dodać wszelkiego rodzaju ziarenka czy suszone owoce, moja druga wersja tego chlebka miała w sobie na przykład jagody goji. Zapraszam do eksperymentowania!

Przepis na Ekspresowy Chleb z Ziaren i Orzechów poniżej.

Chleb z Ziaren i Orzechów

Chleb z Ziaren i Orzechów
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
 
Składniki
  • 100 g migdałów
  • 100 g nasion słonecznika (łuskanych oczywiście)
  • 100 g ziaren żyta
  • 100 g siemienia lnianego
  • 50 g nasion dyni
  • 50 g nasion Chia
  • 5 jajek
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki nasion dyni do posypania
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzać do 180 C.
  2. Migdały zmiksować bardzo dokładnie w blenderze.
  3. Do miski wsypać wszystkie nasionka i zblendowane migdały. Dodać jajka, wodę, sól, proszek do pieczenia i bardzo dokładnie wymieszać.
  4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć zawartość miski. Posypać z wierzchu nasionami dyni.
  5. Piec około 45 minut. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 100 g Kalorie: 377 kcal Tłuszcze: 27 g Węglowodany: 24 g Błonnik: 10,7 g Białko: 16,3 g

Polecane blendery