Dzisiaj przepis na Czerwone curry z krewetkami. Pyszne danie na bazie czerwonej pasty curry z dodatkiem ziemniaków, marchwi, zielonego groszku, groszku cukrowego oraz pak choi. Do przygotowania w nieco ponad 30 minut.

Przepis na Czerwone curry z krewetkami znajdziecie poniżej.

Czerwone curry z krewetkami

Czerwone curry z krewetkami
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 6
 
Składniki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 4 łyżki czerwonej pasty curry (wg. instrukcji na opakowaniu)
  • 400 g krewetek black tiger
  • 4 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • szklanka groszku
  • 100 g groszku cukrowego
  • 2 główki kapusty pak choi
  • 4 plasterki imbiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra
  • orzechy nerkowca
Przygotowanie
  1. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Kapustę pak choi pokroić na kawałki.
  3. Do garnka wlać mleko kokosowe, dodać czerwoną pastę curry, imbir, trawę cytrynową i zagotować.
  4. Dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę. Gotować około 20-25 minut.
  5. Dodać pokrojoną kapustę pak choi, groszek, groszek cukrowy oraz krewetki black tiger.
  6. Gotować około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Podawać z ryżem basmati, posiekaną świeżą kolendrą i orzechami nerkowca. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 285 g Kalorie: 298 kcal Tłuszcze: 13,4 g Węglowodany: 28,1 g Błonnik: 4,9 g Białko: 21 g

Czerwone curry z krewetkamiCzerwone curry z krewetkami

Polecane patelnie typu wok