Od moich wakacji na Sri Lance minęło już dużo czasu, jednak dopiero teraz udało mi się spróbować przyrządzić jedną z potraw, które tam odkryłam. Mowa o lankijskim Dhal Curry, czyli curry z soczewicą i mlekiem kokosowym. Z wakacji przywiozłam cały zapas liści curry, nasion musztardy oraz kuminu, które czekały sobie grzecznie na mnie w Polsce, ponieważ zapomniałam zabrać ich do Danii w sierpniu i udało mi się to dopiero teraz.

Dzisiaj w końcu nadarzyła się okazja by te niecodzienne składniki wypróbować. Mając w pamięci smak Dhal Curry, poszperałam trochę w internecie by sprawdzić jak inni ludzie je przyrządzają, a następnie zabrałam się do roboty. Efekt? Curry jest przepyszne. Należy pamiętać jednak, że nie jest to danie które można dowolnie modyfikować – po zmianie proporcji lub pominięciu niektórych przypraw to nie będzie już „to”. Dlatego zachęcam Was żeby przed przygotowaniem przejść się do sklepu i skompletować wszystkie potrzebne składniki 🙂

Do dzieła! Przepis na Curry z soczewicą (Dhal Curry) znajdziecie poniżej.

Curry z soczewicą (Dhal Curry)

Drukuj

Dhal Curry

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 40 minuty
W sumie 1 godzina
Porcje 4
Kalorie 394kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej lub żółtej soczewicy 200 g
  • 1 łyżka ghee lub oleju kokosowego
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 2 pomidory
  • 3 suszone papryczki chili
  • garść liści curry
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól pieprz do smaku

Przepis

  • Olej kokosowy lub masło ghee rozgrzać w garnku.
  • Dodać połamane suszone papryczki chili, cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek.
  • Dodać przyprawy: ziarna gorczycy, kurkumę, kumin, kozieradkę, asafetydę. Całość wymieszać i podsmażyć przez około 5 minut.
  • Dodać 1 szklankę soczewicy i zalać 2 szklankami wody. Dodać liście curry oraz pomidory pokrojone w kostkę. Całość wymieszać.
  • Gotować około 30 minut, do momentu gdy soczewica będzie miękka, od czasu do czasu mieszając i dolewając odpowiednią ilość wody.
  • Dodać mleko kokosowe oraz cukier i gotować kolejne 5-10 minut.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podawać z ryżem basmati, tradycyjnymi string hopperami lub plackami roti. Smacznego!

przyprawyCurry z soczewicą (Dhal Curry)