Jagody goji od dłuższego czasu są bardzo popularne na rynku tzw. superfoods. Jednym ze sposobów na ich wykorzystanie jest dodanie ich do dobrej jakościowo gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao.

Przepis nie może być prostszy, gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej, rozprowadzamy na blaszce i posypujemy dodatkami – jagodami goji, migdałami i żurawiną. Po godzinie w lodówce możemy cieszyć się czekoladą z pysznymi, zdrowymi dodatkami. Planuję niedługo dodać przepis na własną czekoladę z masła kakaowego i kokosowego. Tymczasem zapraszam Was również do przepisu na zdrowe Paleo Czekoladki bez dodatku cukru.

Jak to powiedział P. po zjedzeniu Czekolady z jagodami goji, żurawiną i migdałami, jest to najpyszniejsza rzecz jaką jadł od dłuższego czasu 🙂

Czekolada z superfoods

Czekolada z jagodami goji, żurawiną i migdałami
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 200 g gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao
  • ½ garści migdałów
  • ½ garści jagód goji
  • ½ garści suszonej żurawiny
Przygotowanie
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać roztopioną czekoladę i rozsmarować równomiernie na obszarze odpowiadającym dwóm tabliczkom czekolady.
  3. Posypać migdałami, jagodami goji i suszoną żurawiną.
  4. Lekko dognieść palcami, aby dodatki lekko zanurzyły się w czekoladzie.
  5. Wstawić do lodówki na około godzinę.
  6. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 100 g Kalorie: 565 kcal Tłuszcze: 38,9 g Węglowodany: 47,4 g Błonnik: 10,7 g Białko: 8,6 g

blog2blog3