Wczoraj udało mi się przeprowadzić kolejny muffinkowy eksperyment. Miałam wielką ochotę na jakieś domowe słodkości, więc do blendera trafiło to, co miałam akurat w kuchni: płatki owsiane i migdały.

Zblendowane składniki, wymieszane z jogurtem naturalnym, jajkami, miodem i stewią trafiły do piekarnika i powstały takie właśnie cudne czekoladowe muffinki.

Jak widać do zrobienia tych muffinów nie użyłam masła ani oleju. Muffiny są więc leciutkie i tak bardzo nie zapychają. Tłuszcz pochodzi tutaj głównie z jogurtu naturalnego, migdałów i jajek.

Muffinki słodzone są miodem i częściowo stewią. Każdy ekstrakt ze stewii jest inny, trudno więc określić dokładnie proporcje, najlepiej po prostu spróbować ciasta przed pieczeniem. Z podanej ilości miodu i stewii wychodzą lekko słodkie muffiny, jeśli lubicie troszkę bardziej słodkie wypieki, możecie dodać jedną lub dwie łyżki miodu więcej 😉

Czekoladowe muffinki owsiane

Czekoladowe muffinki owsiane
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 12
 
Składniki
Składniki suche
  • 1 szklanka płatków owsianych (120 g)
  • ¾ szklanki migdałów (100 g)
  • ½ szklanki niesłodzonego kakao (50 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki mokre
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego (180 g)
  • 4 łyżki miodu (100 g)
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki ekstraktu ze stewii
Przygotowanie
  1. W blenderze zmiksować na bardzo drobno płatki owsiane i migdały.
  2. W dużej misce wymieszać składniki suche: drobno zmielone płatki owsiane i migdały, niesłodzone kakao i sodę oczyszczoną.
  3. W mniejszej misce porządnie wymieszać składniki mokre: jajka, jogurt naturalny, miód, ekstrakt z wanilii i ekstrakt ze stewii.
  4. Zawartość małej miski przelać do dużej i całość wymieszać do połączenia.
  5. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do około ¾ wysokości.
  6. Piec około 10-15 minut w 180 C (do suchego patyczka). Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 58 g (1 muffinka) Kalorie: 158 kcal Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 16,8 g Błonnik: 1,8 g Białko: 6,2 g

 

Polecane formy na muffiny