Wczoraj udało mi się przeprowadzić kolejny muffinkowy eksperyment. Miałam wielką ochotę na jakieś domowe słodkości, więc do blendera trafiło to, co miałam akurat w kuchni: płatki owsiane i migdały.

Zblendowane składniki, wymieszane z jogurtem naturalnym, jajkami, miodem i stewią trafiły do piekarnika i powstały takie właśnie cudne czekoladowe muffinki.

Jak widać do zrobienia tych muffinów nie użyłam masła ani oleju. Muffiny są więc leciutkie i tak bardzo nie zapychają. Tłuszcz pochodzi tutaj głównie z jogurtu naturalnego, migdałów i jajek.

Muffinki słodzone są miodem i częściowo stewią. Każdy ekstrakt ze stewii jest inny, trudno więc określić dokładnie proporcje, najlepiej po prostu spróbować ciasta przed pieczeniem. Z podanej ilości miodu i stewii wychodzą lekko słodkie muffiny, jeśli lubicie troszkę bardziej słodkie wypieki, możecie dodać jedną lub dwie łyżki miodu więcej 😉

Czekoladowe muffinki owsiane

Drukuj

Czekoladowe muffinki owsiane

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
W sumie 30 minuty
Porcje 12
Kalorie 158kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Składniki suche

  • 1 szklanka płatków owsianych 120 g
  • 3/4 szklanki migdałów 100 g
  • 1/2 szklanki niesłodzonego kakao 50 g
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki mokre

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 180 g
  • 4 łyżki miodu 100 g
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu ze stewii

Przepis

  • W blenderze zmiksować na bardzo drobno płatki owsiane i migdały.
  • W dużej misce wymieszać składniki suche: drobno zmielone płatki owsiane i migdały, niesłodzone kakao i sodę oczyszczoną.
  • W mniejszej misce porządnie wymieszać składniki mokre: jajka, jogurt naturalny, miód, ekstrakt z wanilii i ekstrakt ze stewii.
  • Zawartość małej miski przelać do dużej i całość wymieszać do połączenia.
  • Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do około 3/4 wysokości.
  • Piec około 10-15 minut w 180 C (do suchego patyczka). Smacznego!

Polecane formy na muffiny