Chia, czyli szałwia hiszpańska, to nasiona pochodzące z Ameryki Południowej. Znane są ze swoich super zdrowych właściwości. To właśnie dzięki nasionom Chia, możemy cieszyć się dobrze nawodnionym organizmem, ponieważ są w stanie zaabsorbować dużo wody. Bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, zmniejszają ryzyko chorób serca i regulują poziom cukru we krwi. Posiadają mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów, a ich stosunkowo mała kaloryczność sprawia, że nasiona Chia są jednym z najlepszych źródeł minerałów na świecie.

Z nasion Chia przygotowywać można różnego rodzaju desery, ja także lubię dodawać je do świeżych soków.

Poniżej prezentuję przepis na Czekoladowy Budyń z Nasion Chia.

Czekoladowy Budyń z Nasion Chia

Czekoladowy Budyń z Nasion Chia
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 2
 
Składniki
  • 300 ml mleka
  • ⅓ szklanki nasion Chia
  • 3 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii
  • 10 g gorzkiej czekolady do posypania
Przygotowanie
  1. W misce dokładnie wymieszać nasiona Chia, mleko i kakao. Odstawić na 30 minut, żeby nasiona zaabsorbowały wodę.
  2. Zmiksować w blenderze do gładkiej konsystencji.
  3. Dodać 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżeczkę ekstraktu ze stewii (ostrożnie) i wymieszać.
  4. Podawać w małych miseczkach lub filiżankach, posypać startą gorzką czekoladą. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 205 g Kalorie: 290 kcal Tłuszcze: 14,7 g Węglowodany: 27,5 g Błonnik: 9,8 g Białko: 13,8 g

Czekoladowy Budyń z Nasion Chia

Polecane blendery