Z racji tego, że Wielkanoc już tuż tuż dodaję przepis na przepyszny domowy Pasztet z borowikami, który pojawił się już wcześniej na moim starym blogu jpgotuje.blogspot.com. Pasztet jednak jest przepyszny i chciałabym aby znalazł się również w kolekcji MissBerry 🙂

Do przygotowania pasztetu nie potrzebna nam maszynka do mielenia mięsa, wystarczy dobry blender.

Ja już nie mogę się doczekać aż przygotuję go na te Święta 🙂

Przepis na domowy Pasztet z borowikami poniżej.

blog

Domowy pasztet z borowikami
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 2 foremki
 
Składniki
  • (na 2 foremki)
  • 1 kg wieprzowiny (łopatki, karkówki lub szynki)
  • ½ kg wędzonego boczku
  • 4 cebule
  • 200 g mrożonych borowików
  • 4 jajka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • masło do wysmarowania formy
  • łuskane ziarnka słonecznika do posypania
Przygotowanie
  1. W małym rondelku z niewielką ilością wody gotować przez 5 minut przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz.
  2. Mięso pokroić w 2 cm kostkę i włożyć do dużego garnka. Dodać odcedzony wywar z przypraw i dolać tyle wody, aby przykryła mięso.
  3. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny do momentu, w którym mięso będzie miękkie. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i gotować kolejne 15 minut.
  4. Odstawić garnek z mięsem do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.
  5. Ugotować do miękkości mrożone borowiki i pokroić je w 1 cm kawałki.
  6. Zmielić zawartość garnka z mięsem trzy razy w maszynce do mielenia lub rozdrobnić używając blendera. Doprawić do smaku solą i pieprzem (nie żałować przypraw!). Dodać roztrzepane jajka i pokrojone borowiki, wymieszać.
  7. Dwie podłużne formy do pieczenia wysmarować masłem i napełnić masą pasztetową. Posypać z wierzchu łuskanymi ziarnami słonecznika.
  8. Piec 1,5 godziny w 200 C. Smacznego!