Podczas upałów idealnie sprawdza się hiszpańska zupa o nazwie Gazpacho. Andaluzyjski chłodnik podawany jest na zimno z pokrojonymi warzywami. Przyrządzenie takiej zupy zajmuje dosłownie 15 minut, więc jeśli nie chcecie sterczeć w kuchni w te ciepłe dni, sięgnijcie po poniższy przepis 🙂 Nie dość, że zupa ta jest łatwa do zrobienia to jeszcze mega zdrowa. Gazpacho to wielka dawka witamin ze świeżych warzyw.

Przepis na hiszpańskie Gazpacho poniżej.

Gazpacho przepis

Gazpacho
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
Zupa
  • 1,2 kg świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki)
  • ½ ogórka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia, oregano
  • sól, pieprz
Dodatki
  • ogórek
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • pół czerwonej cebuli
  • garść kiełków
Przygotowanie
  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić na kawałki i zblendować wraz z czosnkiem i obranym pokrojonym ogórkiem na gładkie puree.
  2. Dodać oliwę z oliwek, ocet winny, sól, pieprz, odrobinę suszonej bazylii i oregano. Zmiksować.
  3. Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
  4. Przygotować dodatki: pokroić w drobną kosteczkę obrany ogórek oraz czerwoną i żółtą paprykę.
  5. Czerwoną cebulę pokroić w piórka.
  6. Schłodzone gazpacho podawać z pokrojonymi warzywami - ogórkiem, papryką, cebulą i kiełkami. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 480 g Kalorie: 127 kcal Tłuszcze: 5,7 g Węglowodany: 20,2 g Błonnik: 5,8 g Białko: 4,6 g

blog2

Polecane blendery