Pomysł na zdrowe śniadanie – Jajka faszerowane awokado. Pyszne i proste do zrobienia, ponadto takie śniadanie można przygotować wieczorem, włożyć do lodówki, a rano wyjąć i od razu zjeść. Oszczędzamy tym samym trochę czasu 🙂

Przepis na Jajka faszerowane awokado znajdziecie poniżej.

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane awokado
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 3
 
Składniki
  • 5 jajek
  • 2 awokado
  • sól, pieprz
  • sok z połówki cytryny
  • 2 plasterki boczku (opcjonalnie)
Przygotowanie
  1. Jajka ugotować na twardo i schłodzić w zimnej wodzie.
  2. Obrać ze skorupek i przekroić na pół. Wydrążyć żółtka i dodać je do osobnej miski.
  3. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, ponacinać w kratkę, a następnie wydrążyć miąższ łyżeczką. Wyłożyć na desce do krojenia i rozgnieść dokładnie widelcem.
  4. Rozgniecione awokado dodać do miski z żółtkami, całość rozgnieść i wymieszać do połączenia.
  5. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.
  6. Miejsce po żółtkach jajek napełnić farszem z awokado.
  7. Boczek podsmażyć na patelni, pokroić i ułożyć na nafaszerowanych jajkach. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 188 g Kalorie: 315 kcal Tłuszcze: 27,2 g Węglowodany: 7,4 g Błonnik: 3 g Białko: 13,7 g

Jajka faszerowane awokado