Kokosowa zupa z krewetkami i kurczakiem jest jedną z moich ulubionych. Przepyszna zmodyfikowana wersja tajskiej zupy Tom Yum. Ostra, lekko kwaśna, odrobinę słodka, absolutnie przepyszna, z dodatkiem mleka kokosowego, krewetek i kurczaka. Z reguły zupę tę przyrządzam z użyciem mojej ulubionej pasty Tom Yum firmy Kanokwan lub Lobo – znajdziecie ją na dziale azjatyckim w polskich sklepach lub w internecie. Spróbujcie koniecznie. Dla urozmaicenia zupę tę można podawać z makaronem ryżowym.

PS. Jeśli szukacie przepisu na autentyczną zupę Tom Yum w tradycyjnej wersji – sprawdźcie ten przepis Tom Yum Goong – autentyczny przepis.

Przepis na Tajską kokosową zupę z krewetkami i kurczakiem znajdziecie poniżej.

Kokosowa zupa z kurczakiem i krewetkami

Jaką pastę Tom Yum wybrać?

W sklepach znajdziecie dużo różnych past Tom Yum – niektóre lepsze drugie gorsze. Ja przetestowałam ich już naprawdę dużo i szczerze mogę Wam polecić pastę firmy Kanokwan i Lubo. Sprawdźcie, może uda znaleźć Wam się je w sklepie lub zamówcie przez internet. Nie polecam natomiast pasty Tom Yum firmy Thai Heritage – nie była zbyt dobra.

Najlepsze pasty Tom Yum (przetestowane przeze mnie)


Tajska kokosowa zupa z krewetkami i kurczakiem
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 6
 
Składniki
  • 2 litry wody
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • kilka plastrów galangalu
  • kilka plastrów imbiru
  • 3 małe papryczki chili
  • 5 dużych liści limonki kaffir
  • 30 g pasty Tom Yum Kanokwan lub Lobo
  • 1 pierś z kurczaka (ok. 250 g)
  • garść surowych krewetek black tiger
  • 2 papryki (280 g)
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki cukru lub ½ łyżeczki ekstraktu ze stewii (ostrożnie, do smaku)
Przygotowanie
  1. W dużym garnku zagotować 2 litry wody.
  2. Dodać lekko zmiażdżoną nożem trawę cytrynową, plastry galangalu i imbiru, papryczki chili, liście limonki kaffir oraz pastę Tom Yum.
  3. Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, a następnie dodać do zupy.
  4. Gotować przez około 15 minut, a następnie dodać mleko kokosowe, sos rybny, słodką paprykę i cukier lub stewię i gotować kolejne 5 minut.
  5. Dodać surowe krewetki i gotować zupę jeszcze 5 minut.
  6. Podawać w miskach, posypując świeżą kolendrą. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 510 g Kalorie: 184 kcal Tłuszcze: 13,5 g Węglowodany: 7,4 g Błonnik: 1,4 g Białko: 10,4 g

Kokosowa zupa z kurczakiem i krewetkamiKokosowa zupa z kurczakiem i krewetkamiKokosowa zupa z kurczakiem i krewetkami

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!