Przepis na kolejną wariację azjatyckiej zupy. Tym razem w wydaniu curry z kurczakiem i krewetkami. Ze świeżą papryką, selerem naciowym i szczypiorkiem. W przepisie wykorzystuję czerwoną lub żółtą pastę curry, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Warzywa takie jak seler naciowy, papryka i szczypiorek dodajemy na końcu by były świeże i chrupiące 🙂 Podane wartości odżywcze dotyczą porcji zupy bez makaronu. Zupa ta idealnie nadaje się jako posiłek na diecie Paleo – oczywiście bez makaronu – bogaty w białko i tłuszcze, węglowodany głównie z warzyw.

Przepis na Kokosową zupę z kurczakiem i krewetkami poniżej.

Kokosowa zupa z kurczakiem

Kokosowa zupa z kurczakiem i krewetkami
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 2 piersi z kurczaka
  • garść krewetek tygrysich
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • czerwona lub żółta pasta curry
  • 4 plasterki imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 papryczka chili
  • 750 ml wody
  • 2 czerwone papryki
  • ¼ selera naciowego
  • szczypiorek
  • świeża kolendra
Przygotowanie
  1. Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę i posypać solą i pieprzem.
  2. W garnku rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć na nim kurczaka wraz z plasterkami imbiru, pokrojoną papryczką chili i ziarnami kolendry.
  3. Zalać mlekiem kokosowym i wodą, dodać pastę curry i wymieszać do rozpuszczenia.
  4. Gotować około 15 minut. Około 4 minuty przed końcem gotowania dodać krewetki, pokrojoną paprykę i seler naciowy.
  5. Podawać z dowolnym makaronem lub bez, posypać szczypiorkiem i świeżą kolendrą. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 311 g Kalorie: 288 kcal Tłuszcze: 16,1 g Węglowodany: 13,5 g Błonnik: 3 g Białko: 24,9 g

Kokosowa zupa z kurczakiem