Uwielbiam zupy. Orientalne, tradycyjne domowe, kremy, dosłownie wszystko. Kiedyś jednak nie przepadałam tak bardzo za kremem z marchwi. Muszę Wam powiedzieć, że z dodatkiem imbiru i kurkumy to zupełnie inna zupa 🙂 Coś pysznego! Krem serwowany z prażoną ciecierzycą i odrobiną jogurtu naturalnego.

Przepis na Krem z marchwi z imbirem i kurkumą poniżej.

Krem z marchwii z imbirem i kurkumą

Krem z marchwi z imbirem i kurkumą
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 6
 
Składniki
Krem z marchwi
  • 1 kg marchwi
  • 1 litr bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 plastry imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny
Prażona ciecierzyca
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju ryżowego
Przygotowanie
Krem z marchwii
  1. Marchew umyć, obrać i pokroić na kawałki.
  2. Dodać do dużego garnka i zalać litrem bulionu. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20-30 minut, do momentu gdy marchew zmięknie.
  3. Zmiksować zupę blenderem ręcznym i dodać ząbek czosnku i 2 plastry imbiru.
  4. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, kurkumą i gotować jeszcze przez 15 minut.
  5. Serwować z prażoną ciecierzycą i z odrobiną jogurtu naturalnego.
Prażona ciecierzyca
  1. Ciecierzycę z puszki umyć i osuszyć.
  2. Posypać słodką papryką, solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszać z olejem ryżowym.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciecierzycę z przyprawami i piec w 200 stopniach przez około 15-20 minut mieszając w trakcie dwa razy.
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 375 g (porcja) Kalorie: 108 kcal Tłuszcze: 3,3 g Węglowodany: 23 g Błonnik: 6 g Białko: 5,1 g

Krem z marchwii z imbirem i kurkumą

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!

Polecane blendery