Uwielbiam zupy. Orientalne, tradycyjne domowe, kremy, dosłownie wszystko. Kiedyś jednak nie przepadałam tak bardzo za kremem z marchwi. Muszę Wam powiedzieć, że z dodatkiem imbiru i kurkumy to zupełnie inna zupa 🙂 Coś pysznego! Krem serwowany z prażoną ciecierzycą i odrobiną jogurtu naturalnego.

Przepis na Krem z marchwi z imbirem i kurkumą poniżej.

Krem z marchwii z imbirem i kurkumą

Drukuj

Krem z marchwi z imbirem i kurkumą

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 45 minuty
W sumie 55 minuty
Porcje 6
Kalorie 108kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Krem z marchwi

  • 1 kg marchwi
  • 1 litr bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 plastry imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól pieprz
  • jogurt naturalny

Prażona ciecierzyca

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól pieprz
  • 1 łyżka oleju ryżowego

Przepis

Krem z marchwii

  • Marchew umyć, obrać i pokroić na kawałki.
  • Dodać do dużego garnka i zalać litrem bulionu. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20-30 minut, do momentu gdy marchew zmięknie.
  • Zmiksować zupę blenderem ręcznym i dodać ząbek czosnku i 2 plastry imbiru.
  • Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, kurkumą i gotować jeszcze przez 15 minut.
  • Serwować z prażoną ciecierzycą i z odrobiną jogurtu naturalnego.

Prażona ciecierzyca

  • Ciecierzycę z puszki umyć i osuszyć.
  • Posypać słodką papryką, solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszać z olejem ryżowym.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciecierzycę z przyprawami i piec w 200 stopniach przez około 15-20 minut mieszając w trakcie dwa razy.

Krem z marchwii z imbirem i kurkumą

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!

Polecane blendery