Przepis ten był jednym wielkim eksperymentem rozpoczętym gdy mój chłopak zażądał sobie posiłku potreningowego z dużą zawartością białka i mała ilością tłuszczu. Po szybkim zajrzeniu do lodówki i kuchennych szafek zobaczyłam jedynie cebulę, butelkę czerwonego wina i …ogromny zapas suszonych śliwek. Pomysł więc trafił się sam.

Wyszła bardzo interesująca kompozycja z mięciutkim, rozpadającym się wręcz mięskiem i intensywnym śliwkowym sosem.

Sama nie jestem wielką fanką suszonych śliwek (dlatego właśnie tyle mi ich zostało :), ale chyba muszę się do nich jakoś przekonać, bo większość zapasów trzeba zjeść przed grudniem 2014 🙂

Patryk i nasz gość Aria skomentowali potrawę jednoznacznie: najlepszy kurczak jakiego jedli od dłuższego czasu. Myślę, że to mówi samo za siebie 🙂

Do dzieła! Przepis na Kurczaka w sosie Śliwkowo-Winnym poniżej.

Kurczak w sosie śliwkowo-winnym

Kurczak w sosie śliwkowo-winnym
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 150 g suszonych śliwek
  • świeży rozmaryn
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki śmietany 12%
Przygotowanie
  1. Suszone śliwki namoczyć w niedużej ilości ciepłej wody (tak aby ledwo przykrywała śliwki) przez około 30 minut. Wodę ze śliwek zachować.
  2. W piersiach z kurczaka zrobić niedużą kieszonkę i napełnić kilkoma namoczonymi śliwkami. Posypać solą i pieprzem.
  3. Resztę śliwek pokroić w drobne kawałki. Cebulę pokroić w piórka.
  4. Na głębokiej patelni patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i zeszklić cebulę na niedużym ogniu przez około 15 minut. Przełożyć do osobnej miski.
  5. Na tej samej patelni rozgrzać kolejną łyżkę oliwy z oliwek wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, gałązką rozmarynu i ząbkami czosnku. Dodać piersi z kurczaka i lekko podsmażyć z dwóch stron.
  6. Całość zalać czerwonym winem, lekko odparować, dodać pokrojone śliwki i wodę pozostałą z namoczonych śliwek, tak aby przykryła piersi z kurczaka. Dodać zeszkloną cebulę.
  7. Dusić pod przykryciem około 2 godzin od czasu do czasu mieszając.
  8. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Pod koniec gotowania dodać śmietanę i wymieszać.
  9. Podawać z młodymi ziemniaczkami i świeżym szpinakiem.
  10. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 341 g Kalorie: 392 kcal Tłuszcze: 8,9 g Węglowodany: 29,9 g Błonnik: 4,4 g Białko: 45,3 g

Kurczak w sosie śliwkowo-winnym