Minął prawie miesiąc od ostatniego przepisu – przydałoby się więc coś dodać 🙂 Wszystko przez to, że byłam bardzo zajęta, najpierw egzaminami, później wyjazdem do Polski, podczas którego musiałam się nacieszyć swoimi bliskimi i wszystkimi atrakcjami Wrocławia 😀

Z kolei po powrocie do Kopenhagi, moja motywacja do gotowania i robienia zdjęć wynosiła dosłownie zero, a wszystko przez to, że nigdy nie udawało mi się zastać światła dziennego. W końcu jednak zainwestowałam w tani softbox, i po kilku tygodniach czekania na przesyłkę z żarówkami mogę cieszyć się praktycznym rozwiązaniem mojego światłowego problemu 🙂

Pierwszy przepis, który publikuję od tego czasu to coś z kuchni azjatyckiej – Kurczak z Warzywami w Sosie Teriyaki. Nic nie zastąpi aromatu warzyw ze świeżym imbirem, trawą cytrynową, liśćmi limonki kaffir i świeżą papryczką chili. Pycha!

Kurczak z Warzywami w Sosie Teriyaki

Kurczak po Azjatycku z Papryką i Groszkiem Cukrowym
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 duża cebula
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • pół papryczki chili
  • 2 suszone liście limonki kaffir
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 3 papryki
  • 100 g groszku cukrowego
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypiorek
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie
  1. Cebulę pokroić w piórka, imbir obrać i pokroić na cienkie kawałki, papryczkę chili przepołowić, oczyścić z ziaren i posiekać. Trawę cytrynową przekroić na pół i lekko rozgnieść nożem, by wypuściła sok.
  2. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju ryżowego. Dodać cebulę, imbir, papryczkę chili, liście limonki kaffir i trawę cytrynową. Lekko podsmażyć często mieszając.
  3. Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę i posypać czarnym pieprzem. Dodać do woka lub patelni i usmażyć.
  4. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego kurczaka wraz z groszkiem cukrowym. Smażyć na dużym ogniu często mieszając.
  5. Po chwili dodać sos sojowy, sos ostrygowy, sos rybny i syrop klonowy, dokładnie wymieszać. Gotować jak najkrócej, aby warzywa wciąż były lekko chrupiące.
  6. Podawać z ryżem basmati. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 300 g Kalorie: 254 kcal Tłuszcze: 9,9 g Węglowodany: 15,4 g Błonnik: 4,6 g Białko: 29 g

 

Polecane patelnie typu wok