Przepis na łososia pieczonego w sosie teriyaki z sezamem. Z dodatkiem krótko smażonych warzyw – papryki, cebuli oraz kiełków soji. Danie, które przyrządza się dość szybko, równocześnie jedno z moich ulubionych – jak większość z azjatyckiej kuchni.

Przepis na Łososia teriyaki z warzywami znajdziecie poniżej.

Łosoś teriyaki

Łosoś teriyaki z warzywami
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 2
 
Składniki
Łosoś z warzywami
  • 2 filety z łososia ze skórą
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 3 papryki
  • 1 duża cebula
  • garść kiełków fasoli
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 łyżka sezamu
  • szczypiorek
Sos teriyaki
  • 80 ml sosu sojowego
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 40 g cukru palmowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru drobno posiekany
Przygotowanie
Przygotować sos teriyaki
  1. Do rondelka wlać sos sojowy i wodę, dodać sos ostrygowy oraz ocet ryżowy, zagotować.
  2. Ząbki czosnku obrać i wycisnąć przez praskę do rondelka, następnie dodać drobno posiekany imbir.
  3. Dodać cukier palmowy oraz gotować na małym ogniu przez około 5-10 minut od czasu do czasu mieszając.
  4. Na koniec sos zagęścić mąką ryżową i porządnie wymieszać trzepaczką, aby nie było grudek.
Przygotować łososia i warzywa
  1. Filety z łososia włożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie polać połową wcześniej przygotowanego sosu. Dodać posiekaną papryczkę chili, jeśli mamy ochotę na pikantne danie.
  2. Piec przez 20 minut w 180 stopniach.
  3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w długie paski.
  4. W woku rozgrzać olej ryżowy, a następnie dodać paprykę i smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając.
  5. Następnie dodać paprykę, smażyć kolejne 2 minuty, po czym dodać kiełki fasoli i smażyć kolejne 2 minuty.
  6. Zdjąć z ognia i wymieszać z 3 łyżkami wcześniej przygotowanego sosu teriyaki.
  7. Upieczonego łososia podawać na smażonych warzywach i posypać sezamem oraz zielonym szczypiorkiem. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 597 kcal Kalorie: 526 kcal Tłuszcze: 22,2 g Węglowodany: 58 g Błonnik: 8,7 g Białko: 32,9 g

losos-teriyaki

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!