Uwielbiam azjatyckie dania. Widać to po przepisach na moim blogu oraz w wyborze krajów, do których podróżuję. Świeże składniki, intensywne pikantne i lekko słodkie smaki to moja bajka. Mam swój jeden ulubiony azjatycki sklep w Kopenhadze w Kødbyen, w którym znajdę dosłownie wszystko czego potrzebuję oraz więcej – wciąż jest tam mnóstwo rzeczy do odkrycia. Świeże warzywa, które widzę pierwszy raz, gotowe sosy, z tak dziwnymi mieszankami smaków, które koniecznie muszę wypróbować.. Już niedługo 🙂 Ostatni raz gdy odwiedziłam ten sklep, miałam straszną ochotę na grzyby shitake w lekko słodkim sosie. W końcu stanęło jednak na szybkim daniu z Makaronem ryżowym, kapustą pok choi i grzybami shitake.

Przepis na Makaron ryżowy z pak choi i grzybami shitake znajdziecie poniżej. Jeśli tak jak ja lubicie azjatyckie dania, to jest to strzał w dziesiątkę!

Makaron ryżowy z pok choi i grzybami shitake

Makaron ryżowy z pok choi i grzybami shitake
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 3
 
Składniki
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 150 g grzybów shitake
  • 4 główki kapusty pak choi
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 plasterki imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sezamu
Przygotowanie
  1. Makaron ryżowy namoczyć w zimnej wodzie.
  2. Grzyby shitake pokroić w plasterki.
  3. Olej ryżowy rozgrzać w woku lub na patelni. Dodać plasterki imbiru, posiekany czosnek.
  4. Dodać pokrojone grzyby shitake, sos ostrygowy i sos sojowy. Smażyć często mieszając przez około 4 minuty.
  5. Kapustę pak choi pokroić na kawałki i dodać do woka. Smażyć przez kolejne 3 minuty.
  6. Dodać namoczony makaron ryżowy i smażyć ciągle mieszając przez 5 minut.
  7. Danie podawać posypane sezamem. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 150 g Kalorie: 288 kcal Tłuszcze: 9,2 g Węglowodany: 46,6 g Błonnik: 2,4 g Białko: 6,9 g

 

Makaron ryżowy z pok choi i grzybami shitakeMakaron ryżowy z pok choi i grzybami shitake

 

Polecane patelnie typu wok