Zdrowa przekąska, nie wymagająca wiele czasu ani składników. Idealna na imprezę, czy po prostu wieczór przed telewizorem 🙂

Alternatywa dla niezdrowych pizzerek – warzywne ‚mini pizze’ z bakłażana. Z mozzarellą i szynką parmeńską.

Mini Pizze z Bakłażana
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 1 duży bakłażan
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz, oregano
  • świeże liście bazylii
Przygotowanie
  1. Bakłażana pokroić w okrągłe plastry, położyć na blaszce i delikatnie posypać solą. Odstawić na 15 minut.
  2. Wytrzeć wodę, która wyciekła z bakłażana i posmarować wierzch każdej 'pizzy' koncentratem pomidorowym.
  3. Szynkę parmeńską pokroić na kawałki i ułożyć na każdej pizzy. Na to położyć pokrojoną mozzarellę.
  4. Posypać odrobiną pieprzu i suszonego oregano.
  5. Piec na blaszce około 10-15 minut w 180 C.
  6. Podawać ze świeżą bazylią.
  7. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 100 g Kalorie: 120 kcal Tłuszcze: 6,1 g Węglowodany: 6,6 g Błonnik: 1,6 g Białko: 10,7 g

Mini Pizze z Bakłażana