Zdrowa przekąska, nie wymagająca wiele czasu ani składników. Idealna na imprezę, czy po prostu wieczór przed telewizorem 🙂

Alternatywa dla niezdrowych pizzerek – warzywne ’mini pizze’ z bakłażana. Z mozzarellą i szynką parmeńską.

Drukuj

Mini Pizze z Bakłażana

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 15 minuty
W sumie 35 minuty
Porcje 4
Kalorie 120kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • sól pieprz, oregano
  • świeże liście bazylii

Przepis

  • Bakłażana pokroić w okrągłe plastry, położyć na blaszce i delikatnie posypać solą. Odstawić na 15 minut.
  • Wytrzeć wodę, która wyciekła z bakłażana i posmarować wierzch każdej 'pizzy' koncentratem pomidorowym.
  • Szynkę parmeńską pokroić na kawałki i ułożyć na każdej pizzy. Na to położyć pokrojoną mozzarellę.
  • Posypać odrobiną pieprzu i suszonego oregano.
  • Piec na blaszce około 10-15 minut w 180 C.
  • Podawać ze świeżą bazylią.
  • Smacznego!

Mini Pizze z Bakłażana