Jak dla mnie jest to idealne śniadanie. Zamiast nudnej jajecznicy czy omleta, możemy przyrządzić przepyszne muffinki z brokułami, boczkiem i serem cheddar. Muffinki nie zawierają mąki, składają się tylko z jajka, odrobiny jogurtu naturalnego i dodatków. Powiedziałabym więc że jest to jajko w nietypowej postaci 🙂

Bardzo pożywne śniadanie lub przekąska o niskiej zawartości węglowodanów.

Przepis na Muffinki jajeczne z brokułami znajdziecie poniżej.

Muffinki jajeczne z brokułami

Drukuj

Muffinki jajeczne z brokułami

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
W sumie 25 minuty
Porcje 8
Kalorie 144kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 4 jajka
  • 150 g startego sera cheddar
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 60 g boczku
  • 1/2 brokuła
  • sól pieprz, bazylia, oregano

Przepis

  • Boczek pokroić w drobną kosteczkę i dobrze podsmażyć na patelni.
  • Brokuły pokroić w małe różyczki. W misce roztrzepać jajka i wymieszać z jogurtem naturalnym, brokułami i startym serem cheddar.
  • Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  • Formę na muffinki wysmarować masłem lub tłuszczem pozostałym ze smażenia boczku. Napełnić formę ciastem do 3/4 wysokości.
  • Piec około 15 minut w 180 C. Smacznego!