Pomysł na leniwe niedzielne śniadanie? Naleśniki z bananem i borówkami! Uwielbiam tego typu łakocie na dobre rozpoczęcie dnia. Jednak do przygotowania naleśników potrzeba trochę czasu, nie wyobrażam sobie więc przygotowywania ich w dzień roboczy. Tylko w weekendy 🙂 Przepisów na naleśniki znajdziecie w internecie wiele. Ten raczej nie różni się niczym od standardowego 🙂 Wiele razy próbowałam zrobić zdrowszą wersję naleśników bez użycia mąki pszennej – zastąpiłam ją mąką kokosową, ale ten przepis dodam później. Na razie powrót do klasyki!

Przepis na Naleśniki z bananem i borówkami znajdziecie poniżej.

Naleśniki z bananem i borówkami przepis

Naleśniki z bananem i borówkami
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 10 naleśników
 
Składniki
Naleśniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • odrobina aromatu waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
Dodatki
  • miód
  • banany
  • borówki
Przygotowanie
  1. Składniki na naleśniki - mąkę pszenną, mleko, sól, cukier, jajka wymieszać szpatułką lub mikserem w dużej misce do połączenia.
  2. Smażyć na patelni do naleśników smarując ją wcześniej odrobiną oleju (najlepiej rozprowadzać silikonowym pędzelkiem).
  3. Gotowe naleśniki podawać z pokrojonymi bananami oraz borówkami. Polać odrobiną miodu. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 106 g (naleśnik) Kalorie: 123 kcal Tłuszcze: 2,9 g Węglowodany: 19,5 g Błonnik: 1 g Białko: 5,4 g

Oryginalny przepis pochodzi ze strony Marthy Stewart

Naleśniki z bananem i borówkami przepisNaleśniki z bananem i borówkami przepis