Dobra, dzisiaj coś rewelacyjnego!

Co można zrobić z cukinii?

Spaghetti, placki, sałatkę, ciasto. Chwila… Ciasto?!

Tak jest 🙂 Dzisiaj przepis na Paleo Ciasto Czekoladowe z Cukinii.
Bez glutenu, bez cukru, bez mąki i ogólnie bez wszystkich tych rzeczy, które są niezbyt zdrowe. To nie znaczy jednak, że ciasto jest mało kaloryczne. Wręcz przeciwnie! Orzechy, wiórki kokosowe i awokado są baaaardzo bogate w wartości odżywcze, które łatwo nas ‚zapchają’ 🙂

Podstawą ciasta jest mąka migdałowa, kokosowa i oczywiście cukinia. Przełożone jest ono pysznym kremem czekoladowym z awokado słodzonego syropem z agawy i posypane orzechami włoskimi i jagodami goji. Pycha! Musicie tego spróbować.

Niestety musiałabym was okłamać mówiąc, że to ciasto jest łatwe i szybkie to zrobienia. Jest przy tym dużo roboty, ale warto! Blendowanie migdałów i wiórków kokosowych, przygotowywanie pasty z daktyli jest czasochłonne, jednak później można pozbyć się wyrzutów sumienia jedząc takie słodkości, bo wiemy, że nie ma tam żadnych niezdrowych składników 🙂

Paleo Ciasto Czekoladowe z Cukinii

Paleo Ciasto Czekoladowe z Cukinii
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 12
 
Składniki
Składniki suche:
  • 1 szklanka mąki kokosowej (120 g)
  • 1 szklanka mąki migdałowej (140 g)
  • ¾ szklanki niesłodzonego kakao w proszku (80 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki mokre:
  • 1 szklanka daktyli (180 g)
  • 1 awokado
  • ½ szklanki syropu z agawy (170 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka płynnego oleju kokosowego (200 g)
  • 5 jajek
  • 3 średnie cukinie
Krem czekoladowy:
  • 6 niedużych awokado
  • ⅓ szklanki syropu z agawy (80 g)
  • ½ szklanki kakao (50 g)
  • ¼ szklanki mleka kokosowego (60 ml)
  • 2 łyżeczki ekstraktu ze stewii
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Syrop do nasączenia ciasta
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka syropu z agawy
Do posypania
  • garść orzechów włoskich
  • garść jagód goji
Przygotowanie
  1. Przygotować 2 formy o średnicy 24 cm i dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszać składniki suche: mąkę kokosową, mąkę migdałową, kakao, proszek do pieczenia i cynamon.
  3. Do blendera włożyć daktyle bez pestek, miąższ z awokado, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i olej kokosowy. Zmiksować do gładkiej konsystencji. Przełożyć do mniejszej miski, dodać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać.
  4. Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  5. Składniki mokre z mniejszej miski przelać do dużej miski ze składnikami suchymi. Wymieszać do połączenia.
  6. Do dużej miski dodać starte cukinie. Dokładnie wymieszać, aby cukinia była cała pokryta czekoladowym ciastem.
  7. Ciasto przełożyć do dwóch form o średnicy 24 cm i piec w 180 C przez około 40 minut, do suchego patyczka.
  8. Przygotować krem czekoladowy: w blenderze zmiksować miąższ z awokado, syrop z agawy, kakao, mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy. Dosłodzić ekstraktem ze stewii.
  9. Po przewidywanym czasie pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  10. Wyjąć pierwszy blat z formy i położyć na paterze. Nasączyć połową syropu do nasączania ciasta. Przełożyć ¾ kremu czekoladowego na pierwszy nasączony blat i dokładnie rozprowadzić.
  11. Ostrożnie wyjąć drugi blat z formy i położyć go na cieście. Nasączyć syropem i rozprowadzić pozostałą część kremu czekoladowego.
  12. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi i jagodami goji. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 270 g Kalorie: 520 kcal Tłuszcze: 39 g Węglowodany: 39 g Błonnik: 8 g Białko: 10,6 g

Wskazówki do przygotowywania ciasta:

– Cukinii po starciu nie trzeba w żaden sposób odsączać. Właśnie dzięki niej ciasto będzie wilgotne i pyszne.
– Mąka migdałowa i mąka kokosowa to nic innego jak drobne zblendowane migdały i wiórki kokosowe, można zrobić je samemu.
– Może wydawać się, że cukinii będzie za dużo do tego ciasta, jednak jej ilość jest odpowiednia. Wymieszajcie ją bardzo dokładnie.

Paleo Ciasto Czekoladowe z CukiniiPaleo Ciasto Czekoladowe z CukiniiPaleo Ciasto Czekoladowe z Cukinii

Polecane blendery