Wieczorny niedzielny eksperyment z wypiekami bez cukru zaowocował takim oto ciastem. Minimalna ilość składników – jajka, wiórki kokosowe, kakao i daktyle, pozwala wyczarować cudowne Paleo czekoladowe ciasto z daktylami.

Ciasto nie zawiera ani grama cukru, miodu ani innych słodzików – jedynym źródłem słodyczy są naturalne suszone daktyle. Ciasto jest bardzo pożywne i lekko wilgotne.

Przepis na Paleo czekoladowe ciasto z daktylami poniżej.

Paleo czekoladowe ciasto z daktylami

Paleo czekoladowe ciasto z daktylami
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 8
 
Składniki
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • ½ szklanki kakao
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • kilka daktyli na wierzch
Przygotowanie
  1. Wiórki kokosowe zmielić w blenderze wraz z kakao w proszku. W dużej misce roztrzepać jajka i wymieszać z ekstraktem z wanilii oraz zmielonymi wiórkami kokosowymi z kakao.
  2. Do kielicha blendera dodać suszone daktyle, olej i mleko kokosowe. Zmiksować do otrzymania gładkiej konsystencji. Dodać do dużej miski i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  3. Ciasto przelać do formy do pieczenia i piec około 30 minut w 180 C (do suchego patyczka). Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 90 g Kalorie: 316 g Tłuszcze: 25,6 g Węglowodany: 14,3 g Błonnik: 2,8 g Białko: 7,4 g

Paleo czekoladowe ciasto z daktylamiPaleo czekoladowe ciasto z daktylami

Polecane blendery