Przepis na przepyszny pasztet wielkanocny. Domowy pasztet jest bardzo bogaty w smaku, ponieważ do jego przygotowania użytych jest kilka rodzajów mięs – wieprzowina, wołowina, wędzony boczek i wątróbka. W przepisie tym nie używam bułki tartej – pasztet składa się więc w 100% z mięsa, grzybów i włoszczyzny – bez dodatku pszenicy i glutenu.

Do przygotowania pasztetu nie potrzebujemy tradycyjnej maszynki do mielenia mięsa. Bez problemu jesteśmy w stanie poradzić sobie używając tylko blendera ręcznego. Mięso i włoszczyzna po długim gotowaniu są tak miękkie, że praktycznie się rozpadają. Zmiksowanie więc tych składników na masę pasztetową nie powinno być problemem.

Pamiętajcie aby porządnie doprawić pasztet, aby był wyrazisty w smaku. Przy próbowaniu, bierzcie poprawkę na to, że po upieczeniu będzie on odrobinę mniej intensywny. Nie żałujcie więc soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Z podanego przepisu wychodzą 2 keksówki. Pasztet można zamrozić. Przepis ten oznaczam jako danie trudne do wykonania, chociaż przygotowanie pasztetu nie jest trudne, tylko po prostu czasochłonne. Smak i satysfakcja z przygotowania pasztetu własnej roboty na pewno wynagrodzą nam godziny spędzone w kuchni. Będziemy mieć również pewność, że pasztet nie zawiera sztucznych dodatków i jest przygotowany z mięsa z dobrego źródła.

Na blogu znajdziecie również przepis na pasztet sprzed kilku lat, jednak dzisiejszy przepis ze względu na większą różnorodność mięs ma bardziej bogaty smak. Przepis na drugi pasztet znajdziecie tutaj: Domowy pasztet z borowikami.

Przepis na tradycyjny domowy pasztet znajdziecie poniżej.

Pasztet
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 24
 
Składniki
  • 1 kg wieprzowiny (szynka lub łopatka)
  • 700 g wołowiny
  • 500 g boczku wędzonego
  • 400 g wątróbki
  • 500 g włoszczyzny
  • 40 g suszonych podgrzybków
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 kulka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • łuskane pestki dyni do posypania
Przygotowanie
  1. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie.
  2. Mięso - wieprzowinę, wołowinę i wątróbkę umyć i pokroić w kostkę.
  3. Boczek pokroić w plastry i podsmażyć go w dużym garnku.
  4. Następnie dorzucić resztę mięs i smażyć przez 15 minut.
  5. Mięsa powinny wypuścić wodę (jeśli jest jej za mało można troszkę dolać), przykryć garnek pokrywką i dusić przez około 1,5 godziny.
  6. W osobnym garnku przygotować i doprawić wywar z włoszczyzny (zalewając ją jak najmniejszą ilością wody, wraz z zielem angielskim i liściem laurowym).
  7. Mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z włoszczyzną z wywaru (wywar zachować) i grzybami. Dolać 1 szklankę wywaru warzywnego.
  8. Przestudzoną masę wymieszać z jajkami, jeśli masa jest zbyt gęsta dolać odrobinę więcej wywaru warzywnego.
  9. Masę pasztetową doprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i majerankiem.
  10. Przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
  11. Wierzch pasztetu posypać pestkami dyni.
  12. Piec przez około 1,5 godziny w 180 stopniach, do momentu w którym wierzch pasztetu będzie zrumieniony. Kroić po ostudzeniu. Smacznego!

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!