Brukselka to jedno z bardziej kontrowersyjnych warzyw. Jest wiele osób, które za brukselką nie przepadają, w tym większość dzieci. Ja jednak już od małego bardzo lubiłam brukselkę i specjalnie wyławiałam ją z zupy żeby schrupać ze smakiem 🙂
Może ma to związek z tym, że uwielbiam połączenie smaku słonego z lekko słodkim, stąd moja miłość do dań azjatyckich i tego typu wynalazków.
Dzisiaj dodaję przepis na bardzo szybką przekąskę – idealną pieczoną brukselkę. Spróbujcie, a może zmieni się wasze podejście do tego specyficznego warzywa 🙂

Pieczona brukselka

Pieczona brukselka
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 2
 
Składniki
  • 500 g brukselki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Prościej być nie może: powycinać ogonki brukselki i oderwać zewnętrzne listki.
  2. Brukselkę włożyć do miski i dokładnie wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek, odrobiną soli i pieprzu.
  3. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.
  4. Piec w 180 C około 25-30 minut, mieszając 2 razy w trakcie pieczenia.
  5. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 210 g (1 porcja) Kalorie: 152 kcal Tłuszcze: 10,15 g Węglowodany: 16,4 g Błonnik: 10,2 g Białko: 8,8 g

Pieczona brukselka

Pieczona brukselka