Szybkie, nie wymagające dużych umiejętności danie. Wszystko co trzeba zrobić to podgrzać bułki pita, podsmażyć kurczaka i wymieszać składniki na tzatziki. Idealnie nadaje się także na imprezy – goście mogą sami komponować pity ze składników dostępnych na stole.

Soczysty kurczak podsmażony na dużym ogniu na oleju ryżowym z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, czosnku i tymianku z intensywnym sosem tzatziki. Pycha!

Przepis na Pitę z kurczakiem i tzatziki znajdziecie poniżej.

blog

Pita z kurczakiem i tzatziki
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 3
 
Składniki
Kurczak
  • 500 g piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży tymianek
Tzatziki
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 ogórek krótki
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
Pita
  • 4 chlebki pita
  • pomidorki koktajlowe
  • mix sałat
  • czerwona cebula
Przygotowanie
  1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
  2. Na patelni rozgrzać olej ryżowy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, rozgniecionym czosnkiem i tymiankiem.
  3. Usmażyć kurczaka na dużym ogniu, mieszając kilka razy, tak aby był zarumieniony z zewnątrz i soczysty w środku.
Przygotować tzatziki
  1. Ogórek zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i przełożyć do miski. Dodać jogurt naturalny, wyciśnięty ząbek czosnku, łyżeczkę octu winnego i oliwy z oliwek.
  2. Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
  3. Chlebki pita podgrzać lub ugrilować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pity posmarować tzatzikami, ułożyć na nich sałatę, pomidorki, cebulę pokrojoną w piórka i podsmażonego kurczaka. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 427 g Kalorie: 553 kcal Tłuszcze: 14,6 g Węglowodany: 59 g Błonnik: 4 g Białko: 47 g

blog2blog3 blog4