Mniam! Najlepszy obiad jaki jadłam w ciągu ostatniego miesiąca. Połączenie rozpływającej się w ustach polędwiczki wieprzowej z zielonym pesto i kruchymi migdałami, a do tego jeszcze słodkie bataty i zielone szparagi. Przepyszne!

Idealnie nadaje się na fajną kolację gdy chcecie zaskoczyć swoich bliskich 🙂

Przepis na Polędwiczkę wieprzową z pesto i migdałami poniżej.

Polędwiczka wieprzowa z pesto i migdałami

Polędwiczka wieprzowa z pesto i migdałami
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 3
 
Składniki
  • polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
  • 100 g zielonego pesto
  • garść posiekanych migdałów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 duże bataty
  • garść zielonych szparagów
Przygotowanie
  1. Polędwiczkę wieprzową przekroić na dwie części, tak aby zmieściła się do naczynia żaroodpornego.
  2. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i wysmarować zielonym pesto.
  3. Polędwiczkę podsmażyć na patelni na odrobinie tłuszczu, aby zamknąć pory mięsa.
  4. Włożyć do naczynia żaroodpornego i dodać lekko rozgniecione ząbki czosnku, masło, posypać posiekanymi migdałami. Do naczynia dodać pozostałą cześć zielonego pesto.
  5. Bataty przekroić na ćwiartki, ułożyć w osobnym naczyniu żaroodpornym, posypać solą i skropić oliwą z oliwek.
  6. Bataty i mięso piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 30-40 minut.
  7. Podawać z ugotowanymi szparagami i polać sosem powstałym w naczyniu z mięsem.
  8. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 470 g Kalorie: 490 kcal Tłuszcze: 20,8 g Węglowodany: 35,6 g Błonnik: 7,2 g Białko: 42,8 g

Polędwiczka wieprzowa z pesto i migdałamiPolędwiczka wieprzowa z pesto i migdałamiPolędwiczka wieprzowa z pesto i migdałami