Wczorajszy wynalazek z resztek w lodówce 😀 Coś w stylu risotto z komosy ryżowej z dynią. Sekret tego dania polega na dobrym doprawieniu i nie obejdzie się bez płatków parmezanu, które nadają wspaniały smak.

Przepis na Risotto z Komosy Ryżowej z Dynią poniżej.

Risotto z Komosy Ryżowej z Dynią
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 700 g dyni hokkaido
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1,5 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • garść pestek dyni
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie
  1. Dynię obrać i pokroić na 2 cm kawałki.
  2. Na głębokiej patelni z pokrywką lub w garnku rozgrzać 3 łyżki oleju ryżowego wraz z lekko zgniecionym czosnkiem.
  3. Dodać dynię i lekko podsmażyć. Następnie wsypać 1 szklankę komosy ryżowej i zalać 1,5 szklanki zimnej wody.
  4. Posypać solą, pieprzem, 1 łyżeczką bazylii i 1 łyżeczką tymianku. Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut.
  5. Gdy komosa zaabsorbuje całą wodę, zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
  6. Podawać ciepłe z płatkami parmezanu lub tartym parezanem.
  7. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 260 g Kalorie: 407 kcal Tłuszcze: 17 g Węglowodany: 52 g Błonnik: 9,8 g Białko: 17 g

Risotto z Komosy Ryżowej z Dynią