Świetny pomysł na lunch, który można zabrać do szkoły czy do pracy. Jeśli nie posiadamy odpowiedniego pudełka na lunch, możemy posłużyć się czymś, co wszyscy mamy w domu – pustym słoikiem.

Sałatka zapakowana w słoik jest bardzo wygodna, a do tego wygląda przeuroczo 🙂

Sałatka w słoiku – przepis poniżej.

Sałatka w słoiku - śródziemnomorska

Sałatka w słoiku - śródziemnomorska
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 1 duży słoik
  • pół kulki mozzarelli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • ⅓ ogórka
  • garść czarnych oliwek
  • 2 łyżki nasion dyni
  • mix sałat
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie
  1. Mozzarellę pokroić w kosteczkę, pomidorki koktajlowe przepołowić, ogórek pokroić w kostkę lub półokręgi.
  2. Układać składniki w słoiku po kolei: mozzarella, pomidory, ogórek, oliwki, pestki dyni, mix sałat.
  3. W osobnym naczyniu wymieszać do połączenia oliwę z oliwek z octem winnym i łyżeczką miodu. Powstały sos wlać do słoika.
  4. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 387 g Kalorie: 575 kcal Tłuszcze: 44,9 g Węglowodany: 24,1 g Błonnik: 4,8 g Białko: 24,8 g

W przypadku wersji Paleo – nie dodajemy mozzarelli 🙂