Ta sałatka jest naprawdę pyszna. Słodkie, rozpływające się w ustach bataty prosto z piekarnika, z dodatkiem soczewicy i chrupiących orzechów brazylijskich. Całość polana słodkim musztardowym sosem. Niebo w gębie! 🙂

Bataty mają sporo kalorii, jednak są dużo zdrowsze od zwykłych ziemniaków, a smakują po prostu wyśmienicie. Ten słodki przysmak zawiera mnóstwo witaminy A i C. Sałatka jest z dodatkiem soczewicy, przez co może sprawdzić się również jako idealne danie wegetariańskie.

Sałatka z batatami, soczewicą i orzechami brazylijskimi

Drukuj

Sałatka z batatami, soczewicą i orzechami brazylijskimi

Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 20 minutes
W sumie 35 minutes
Porcje 2
Calories 366kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Sałatka

  • 2 bataty
  • odrobina oliwy z oliwek do pieczenia batatów
  • 1/2 puszki soczewicy konserwowej
  • garść orzechów brazylijskich
  • 4 garści miksu sałat

Sos miodowo-musztardowy

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy

Przepis

Przygotować sałatkę

  • Bataty obrać i pokroić w podłóżne paski jak frytki.
  • Doprawić solą, pieprzem, wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek i piec w 180 C przez około 15-20 minut. Odstawić do przestudzenia.
  • W misce wymieszać miks sałat z odsączoną soczewicą, upieczonymi batatami i posiekanymi orzechami brazylijskimi.

Przygotować sos miodowo-musztardowy

  • W szklance wymieszać oliwę z oliwek wraz z miodem i musztardą.
  • Sałatkę polać przygotowanym sosem i wymieszać. Smacznego!

 

Sałatka z batatami, soczewicą i orzechami brazylijskimi

Sałatka z batatami, soczewicą i orzechami brazylijskimi