Ta sałatka jest naprawdę pyszna. Słodkie, rozpływające się w ustach bataty prosto z piekarnika, z dodatkiem soczewicy i chrupiących orzechów brazylijskich. Całość polana słodkim musztardowym sosem. Niebo w gębie! 🙂

Bataty mają sporo kalorii, jednak są dużo zdrowsze od zwykłych ziemniaków, a smakują po prostu wyśmienicie. Ten słodki przysmak zawiera mnóstwo witaminy A i C. Sałatka jest z dodatkiem soczewicy, przez co może sprawdzić się również jako idealne danie wegetariańskie.

Sałatka z batatami, soczewicą i orzechami brazylijskimi

Sałatka z batatami, soczewicą i orzechami brazylijskimi
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 2
 
Składniki
Sałatka
  • 2 bataty
  • odrobina oliwy z oliwek do pieczenia batatów
  • ½ puszki soczewicy konserwowej
  • garść orzechów brazylijskich
  • 4 garści miksu sałat
Sos miodowo-musztardowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie
Przygotować sałatkę
  1. Bataty obrać i pokroić w podłóżne paski jak frytki.
  2. Doprawić solą, pieprzem, wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek i piec w 180 C przez około 15-20 minut. Odstawić do przestudzenia.
  3. W misce wymieszać miks sałat z odsączoną soczewicą, upieczonymi batatami i posiekanymi orzechami brazylijskimi.
Przygotować sos miodowo-musztardowy
  1. W szklance wymieszać oliwę z oliwek wraz z miodem i musztardą.
  2. Sałatkę polać przygotowanym sosem i wymieszać. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 360 g Kalorie: 366 kcal Tłuszcze: 10,1 g Węglowodany: 60,4 g Błonnik: 10,8 g Białko: 9,7 g

 

Sałatka z batatami, soczewicą i orzechami brazylijskimiSałatka z batatami, soczewicą i orzechami brazylijskimi