Przepis na wiosenną Sałatkę z fasolką szparagową, fasolką edamame, kozim serem i orzechami pinii. Bardzo przyjemne połączenie, idealne na wiosnę. W sałatce tej wykorzystałam niezbyt popularną fasolkę sojową – edamame, która jest często używana w kuchni chińskiej i bez problemu można znaleźć ją w Danii. Jeśli nie możecie jej nigdzie dostać – możecie ją pominąć lub zastąpić inną fasolą lub na przykład groszkiem.

Sałatka nie potrzebuje intensywnego dressingu – skrapiamy ją odrobiną oliwy z sokiem z cytryny. Ser kozi nadaje jej pełnego, intensywnego smaku. Spróbujcie sami 🙂

Przepis na Sałatkę z fasolką szparagową, kozim serem, edamame i orzechami pinii znajdziecie poniżej.

salatka-2

Sałatka z fasolką szparagową, kozim serem, edamame i orzechami pinii
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 2 garści miksu wybranych sałat
  • ½ szklanki fasolki szparagowej
  • ⅓ szklanki ugotowanej fasolki edamame
  • ⅓ szklanki groszku cukrowego
  • 5 rzodkiewek
  • 80 g koziego sera
  • garść orzeszków pinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
Przygotowanie
  1. W misce wymieszać wybrane sałaty lub mix sałat.
  2. Dodać fasolkę szparagową, ugotowaną fasolkę edamame oraz groszek cukrowy.
  3. Rzodkiewki pokroić w cieniutkie plasterki, dodać do sałatki.
  4. Ser kozi pokroić w nieduże plastry i również dodać do sałatki.
  5. Przygotować cytrynowy dressing: sok wyciśnięty z połówki cytryny wymieszać z dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
  6. Do miski z sałatką dodać dressing i całość wymieszać.
  7. Podając posypać orzeszkami pinii. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 170 g Kalorie: 153 kcal Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 12 g Błonnik: 5,1 g Białko: 8,1 g

salatka-1salatka-3