Świeże i pyszne połączenie. Lekko słodki zielony groszek w połączeniu ze słonymi, podsmażonymi plasterkami boczku, to coś co idealnie mi pasuje 🙂 Sałatka polana lekkim sosem na bazie octu winnego.

Sałatka z groszkiem i boczkiem

Sałatka z groszkiem i boczkiem
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 2
 
Składniki
  • ½ sałaty (np. rzymskiej)
  • 200 g groszku świeżego lub mrożonego
  • 100 g boczku w plasterkach
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie
  1. Sałatę umyć, porwać na kawałki i włożyć do miski.
  2. Groszek ugotować i dodać do sałaty.
  3. Boczek podsmażyć na chrupko na patelni bez tłuszczu przewracając w trakcie kilka razy. Dodać do sałatki.
  4. Całość polać lekkim sosem z octu winnego: ocet wymieszać z oliwą z oliwek i miodem.
  5. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 250 g Kalorie: 390 kcal Tłuszcze: 28,6 g Węglowodany: 24,6 g Błonnik: 7,8 g Białko: 14 g

Sałatka z groszkiem i boczkiem