Dzisiaj przepis na zdrową i pożywną sałatkę. Świeży szpinak i papryka w połączeniu z orientalną piersią z indyka i komosą ryżową. Mniam. Idealna jako lunch lub lekka kolacja.

Sałatka z Indykiem i Komosą Ryżową
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 2
 
Składniki
  • 150 g piersi z indyka
  • 1 łyżeczka oleju ryżowego
  • 4 garści szpinaku
  • 2 czerwone papryki
  • 50 g komosy ryżowej
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie
  1. Komosę ryżową ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Pierś z indyka pokroić na nieduże kawałki, obtoczyć w mieszance przypraw ze słodkiej papryki, curry i soli i usmażyć na nieprzywierającej patelni z 1 łyżeczką oleju ryżowego.
  3. W misce wymieszać porwany na kawałki szpinak, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i ostudzoną komosę ryżową. Na górze ułożyć kawałki piersi z indyka. Całość polać 4 łyżkami oleju lnianego i 1 łyżką sosu sojowego.
  4. Dla smaku można posypać świeżą kolendrą. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 402 g Kalorie: 421 kcal Tłuszcze: 25,5 g Węglowodany: 31,3 g Błonnik: 7,6 g Białko: 22,4 g

Sałatka z Indykiem i Komosą Ryżową