Przepis na przepyszny, delikatny, kremowy sernik na zimno z różowym musem truskawkowym. Pycha! Spód sernika został zrobiony ze zmielonych migdałów, wiórków kokosowych i oleju kokosowego. Nadzienie z tradycyjnej masy serowej z dodatkiem śmietanki, a mus truskawkowy z puree truskawkowego i serka mascarpone.

Sernik robi się dość szybko i po zaledwie 5 godzinach spędzonych w lodówce, jest gotowy do podania.

Przepis na Sernik z Musem Truskawkowym poniżej.

Sernik z Musem Truskawkowym
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 12
 
Składniki
Spód
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 25 ml oleju kokosowego
Masa serowa
  • 900 g twarogu sernikowego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 5 listków żelatyny
Mus truskawkowy
  • 100 g twarogu sernikowego
  • 400 g mrożonych truskawek
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 5 listków żelatyny
Przygotowanie
Przygotować spód sernika:
  1. W misce wymieszać drobno zmielone migdały, wiórki kokosowe i płynny olej kokosowy.
  2. Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć zawartość miski do formy i dokładnie docisnąć palcami do dna.
  3. Piec około 10 minut w 180 C. Po upieczeniu ostudzić.
Przygotować masę serową:
  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  2. Śmietankę kremówkę z syropem z agawy podgrzać w rondelku, lecz nie zagotowywać. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia.
  3. Do dużej miski wyłożyć twaróg sernikowy. Dodać zawartość rondelka i zmiksować do połączenia składników.
  4. Przygotowaną masę serową wylać na wcześniej ostudzony upieczony spód sernika w formie do pieczenia. Włożyć do lodówki.
Przygotować mus truskawkowy:
  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  2. Truskawki rozmrozić, zagotować i zmiksować na gładkie puree. Dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia.
  3. W misce wymieszać pozostały twaróg sernikowy, serek mascarpone i syrop z agawy. Dodać puree truskawkowe i dokładnie zmiksować do połączenia składników.
  4. Z lodówki wyjąć formę do pieczenia z sernikiem i wylać na wierzch przygotowany mus truskawkowy.
  5. Sernik włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 175 g Kalorie: 420 kcal Tłuszcze: 36 g Węglowodany: 14 g Błonnik: 2,9 g Białko: 13,6 g

Sernik z Musem TruskawkowymSernik z Musem Truskawkowym

Polecane blendery