Poznajecie to warzywo? Pak choi to kapusta chińska, często serwowana jako przystawka lub składnik dania głównego. Idealnym sposobem podania pak choi jest podsmażenie jej w woku z odrobiną sosu sojowego, ostrygowego i czosnku. Niebo w gębie!

Przepis na Smażoną kapustę Pak Choi poniżej.

Przepis na smażoną kapustę Pak Choi

Smażona kapusta Pak Choi
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 2
 
Składniki
  • 8 główek kapusty chińskiej Pak Choi
  • łyżka oleju ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sezamu
Przygotowanie
  1. Kapustę pak choi umyć.
  2. Na patelni lub w woku rozgrzać olej ryżowy i dodać pak choi.
  3. Smażyć około 6-10 minut często mieszając, tak aby wierzchnie liście kapusty były usmażone, a środek miękki i nie łykowaty.
  4. Pod koniec smażenia dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku, sos ostrygowy, sos sojowy i dobrze wymieszać.
  5. Przed podaniem posypać sezamem. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 370 g Kalorie: 93 kcal Tłuszcze: 5,5 g Węglowodany: 11,9 g Błonnik: 6,7 g Białko: 5,6 g