Chociaż do lata jeszcze daleko, postanowiłam ostatnio uraczyć się przepysznymi azjatyckimi summer rolls. Summer rolls z sosem orzechowo-imbirowym to to nic innego jak surowa wersja powszechnie znanych sajgonek, o wiele zdrowsza i łatwiejsza w wykonaniu. W przeciwieństwie do sajgonek, summer rolls nie wymagają smażenia ani żadnej obróbki termicznej. Pokrojone cieniutko warzywa – marchewkę, ogórek, kiełki, zioła – wszystko co przyjdzie nam do głowy, oraz podsmażonego kurczaka lub krewetki zawijamy w arkusz papieru ryżowego i gotowe. Uwielbiam sajgonki wszelkiego rodzaju, a summer rolls z pysznym sosem orzechowo-imbirowym to po prostu bomba.

Notka odnośnie kategorii Paleo – dodałam ten przepis do tego działu, ponieważ jest bardzo zdrowy. Papier ryżowy nie jest ściśle paleo, ale arkusze są tak cienkie, że ciężko traktować to jak porcję ryżu czy coś co mogłoby nam bardzo przeszkodzić w diecie.

Przepis na Summer rolls z sosem orzechowo-imbirowym znajdziecie poniżej.

Summer rolls z sosem orzechowym

Summer rolls z sosem orzechowo-imbirowym
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 8
 
Składniki
Summer rolls
  • 1 pierś z kurczaka
  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • garść miksu sałat
  • 1 czerwona papryka
  • 3 marchewki
  • ½ ogórka
  • garść kiełków fasoli mung
  • 1 łyżka oleju ryżowego
Sos orzechowo-imbirowy
  • 150 g masła orzechowego
  • 300 ml wody
  • 4 łyżki posiekanego obranego imbiru
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka słodzika lub miodu lub cukru
Przygotowanie
Sos orzechowo-imbirowy
  1. W rondelku wymieszać masło orzechowe z wodą i zagotować, często mieszając.
  2. W międzyczasie obrać imbir i bardzo drobno posiekać, dodać do rondelka wraz z sosem hoisin, octem ryżowym i cukrem.
  3. Sos gotować na małym ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  4. W razie potrzeby można dolać więcej wody.
Summer rolls
  1. Marchew obrać. Ogórek, marchew i paprykę pokroić na bardzo drobne paseczki, tzw. zapałki.
  2. Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na oleju ryżowym.
  3. Arkusz papieru ryżowego włożyć do ciepłej wody na około 5-10 sekund, aby lekko zmiękł, następnie rozłożyć na talerzu.
  4. Na dolnej połowie papieru ułożyć trochę sałaty, pasków papryki, ogórka i marchewki oraz odrobinę kiełków.
  5. Zawinąć, podwijając do środka boki.
  6. Wszystkie summer rollsy zwinąć w taki sposób.
  7. Podawać z sosem orzechowo-imbirowym. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 91 g (1 summer roll bez sosu) Kalorie: 70,9 kcal Tłuszcze: 1,2 g Węglowodany: 9,7 g Błonnik: 1,2 g Białko: 6,6 g

Summer rolls z sosem orzechowymSummer rolls z sosem orzechowymSummer rolls z sosem orzechowymSummer rolls z sosem orzechowym