Cześć kochani,

Mam nadzieję, że Święta minęły wszystkim wspaniale. Ja jak zwykle siedziałam non-stop w kuchni i nawet nie pomyślałam o tym żeby wrzucić aktualizację na bloga, tyle się działo 😉 Może w przyszłym roku nauczę się lepszego zarządzania czasem i w końcu pojawią się jakieś świąteczne przepisy. Ah, fajnie by było!

Święta, świętami, ale zbliża się już Sylwester. W związku z tym dodaję przepis na pyszną i prostą do zrobienia przekąskę – Szparagi w Szynce Parmeńskiej. Ta pyszna przystawka na pewno zasmakuje sylwestrowym gościom 🙂

Przepis na Szparagi w Szynce Parmeńskiej poniżej.

Szparagi w Szynce Parmeńskiej

Szparagi w Szynce Parmeńskiej
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 12 szparagów
  • 12 plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej lub serrano)
  • odrobina oliwy z oliwek
Przygotowanie
  1. Zagotować wodę w garnku. Odłamać zdrewniałe końce szparagów i wrzucić je do wrzącej wody na około 1-2 minuty. Odcedzić.
  2. Szparagi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy szparag owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej. Skropić odrobiną oliwy z oliwek.
  3. Piec około 10 minut w 180 C.
  4. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 100 g Kalorie: 93 kcal Tłuszcze: 4,9 g Węglowodany: 2,8 g Błonnik: 1g Białko: 10,3 g

Pychotka, ta przekąska jest wspaniała 🙂 U mnie zawsze się sprawdza. Życzę wam wspaniałego Sylwestra!