Przepis na przepyszne Tartaletki z malinami, migdałami i kremem mascarpone. Tutaj akurat z wykorzystaniem zwykłego ciasto z mąki pszennej, jednak śmiało można zastąpić je kruchym migdałowym spodem z przepisu na Tartę z malinami paleo z kremem kokosowym.

Tartaletki z dodatkiem przepysznego kremu z bitej śmietanki i mascarpone smakują przepysznie. Idealnie nadają się na różnego rodzaju przyjęcia czy też deser bez okazji.

Przepis na Tartaletki z malinami, migdałami i kremem mascarpone poniżej.

Jak widać u mnie tartaletki delikatnie się ‚przyjarały’, ale nie przeszkodziło mi to w zrobieniu zdjęć 🙂 Jeśli będziemy przestrzegać czasu pieczenia, nic takiego nie powinno mieć miejsca, to tylko moje roztrzepanie! 🙂

Tartaletki z malinami

Tartaletki z malinami, migdałami i kremem mascarpone
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 6
 
Składniki
Spód tarty
  • 180 g mąki pszennej
  • 40 g kakao do pieczenia
  • 90 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki zimnej wody
Krem mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki (30%)
  • 100 g sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 125 g świeżych malin
  • garść migdałów
Przygotowanie
  1. Przygotować ciasto na spód tarty: w misce wymieszać mąkę z kakao i cukrem pudrem. Dodać posiekane zimne masło, 3 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto w kulę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 4 mm. Formy na tartaletki wysmarować masłem i wyłożyć kruchym ciastem. Odkrajać nadmiar ciasta przejeżdżając wałkiem po krawędzi formy na tartaletkę. Nakłuć spód ciasta widelcem, aby powietrze nie zebrało się pod ciastem podczas pieczenia.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić.
  4. Przygotować krem mascarpone: w misce ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać krem mascarpone i wymieszać.
  5. Tartaletki napełnić kremem mascarpone i udekorować malinami i posiekanymi migdałami. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 135 g (tartaletka) Kalorie: 493 kcal Tłuszcze: 35,1 g Węglowodany: 40,7 g Błonnik: 2,9 g Białko: 6,7 g

Tartaletki z malinamiTartaletki z malinami