Kolejny przepis na absolutnie przepyszne azjatyckie danie! Wołowina w sosie pieprzowym pod chińsku. Delikatne plasterki wołowiny w sosie pieprzowym na bazie sosu sojowego i ostrygowego, smażone z papryką oraz cebulą. Jedno z moich ulubionych, koniecznie spróbujcie 🙂 Oprócz tego, że danie jest przepyszne, to jeszcze nie zawiera zbyt wielu kalorii.

Przepis na Wołowinę w sosie pieprzowym po chińsku znajdziecie poniżej.

Wołowina w sosie pieprzowym po chińsku

Wołowina w sosie pieprzowym po chińsku
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 3
 
Składniki
Marynata do wołowiny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Reszta składników
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 400 g wołowiny (np. z udźca)
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • ½ szczypiorku
Przygotowanie
Przygotować marynatę do wołowiny
  1. Sos sojowy zmieszać w miseczce z sosem ostrygowym, octem ryżowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  2. Dobrze wymieszać.
Przygotować potrawę
  1. Wołowinę pokroić w cienkie paseczki poprzecznie do włókien mięsa.
  2. Włożyć do miseczki, zalać marynatą i bardzo dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut.
  3. W międzyczasie paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, ząbek czosnku i szczypiorek posiekać.
  4. W woku dobrze rozgrzać olej ryżowy i dodać zamarynowaną wołowinę. Smażyć do momentu, aż zbrązowieje, a następnie przełożyć do miski.
  5. Do woka dodać pozostałe pokrojone składniki - cebulę, paprykę, czosnek, szczypiorek i smażyć ciągle mieszając przez ok. 2-3 minuty.
  6. Następnie dodać z powrotem mięso i smażyć kolejne 2 minuty często mieszając.
  7. Można dolać odrobinę więcej sosu sojowego do smaku.
  8. Podawać z ryżem basmati. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 243 g Kalorie: 193 kcal Tłuszcze: 7,7 g Węglowodany: 9 g Błonnik: 2,6 g Białko: 24,2 g

Wołowina w sosie pieprzowym po chińsku

Polecane patelnie typu wok