Jarmuż został wykorzystany nie tylko do przepysznej Sałatki z burakami, ale także do tej zupy. Prosta wariacja zupy curry z dodatkiem piersi z kurczaka, jarmużu i papryki.

Przepis na Zupę curry z kurczakiem, jarmużem i papryką.

Zupa curry z jarmużem

Zupa curry z kurczakiem, jarmużem i papryką
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 6
 
Składniki
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże liście jarmużu
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 2 ziarna kardamonu
  • 3 łyżki żółtej pasty curry (lub zgodnie instrukcją na opakowaniu)
  • 1 mała papryczka chili
  • sok z połowy limonki
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
  1. Bulion zagotować i dodać żółtą pastę curry, kardamon, papryczkę chili, sok z limonki oraz imbir obrany i pokrojony w cienkie plasterki.
  2. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut.
  3. Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, dodać do bulionu.
  4. Liście jarmużu pokroić na mniejsze kawałki pozbywając się twardej łodygi.
  5. Zupę gotować około 20 minut, dodać mleko kokosowe i gotować kolejne 10 minut.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Podawać zalewając liście jarmużu i posypując świeżą kolendrą. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 430 g Kalorie: 204 kcal Tłuszcze: 15,3 g Węglowodany: 11,9 g Błonnik: 1,9 g Białko: 10,3 g

Zupa curry z jarmużem