Ostatnio jest to moja ulubiona azjatycka zupka. Wcześniej na pierwszym miejscu była tajska zupa Tom Yum, jednak ostatnio zajadam się właśnie wietnamską Pho.

Co ciekawe, przyrządzenie samej zupy jest bardzo łatwe, wymaga po prostu dość długiego gotowania tak jak nasz polski rosół. Wywar przyrządza się tylko i wyłącznie z kości wołowych i przypraw.

Szukając odpowiedniego przepisu przeleciałam mnóstwo anglojęzycznych stron z 'autentycznymi’ przepisami na zupkę Pho. W rezultacie powstał zmodyfikowany przepis na wspaniałą wietnamską zupkę, która z odpowiednimi dodatkami na pewno przypadnie do gustu wielbicielom azjatyckich smaków. Jeżeli chodzi o mięso – używam tylko i wyłącznie niezastąpionej piersi kaczki. W mojej ulubionej malutkiej azjatyckiej knajpce Pan kucharz (z Wietnamu oczywiście), zawsze podkreśla, że zupka Pho z kaczką jest najlepsza.

Bardzo ważnym składnikiem zupki Pho są dodatki. Tutaj stosuje się świeży szczypiorek, kolendrę, czerwoną cebulę, papryczkę chili oraz świeże kiełki fasoli mung. Samą zupkę podaje się z makaronem ryżowym oraz cieniutko pokrojoną piersią z kaczki.

Zapraszam do przeczytania przepisu na pyszną Zupkę Pho!

Zupka Pho

Drukuj

Zupa Pho

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
W sumie 2 godziny
Porcje 6 -8
Kalorie 45kcal
Autor Miss Berry

Składniki

Wywar

  • 3 litry wody
  • 1 kg kości wołowych
  • 1 kawałek imbiru ok. 15 cm
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 3 cebule
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 laska cynamonu

Dodatki

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 200 g kiełków fasoli mung
  • 1 duży szczypiorek
  • 2 czerwone cebule
  • 1 duża doniczka świeżej kolendry
  • 1 duża pierś z kaczki bez skóry
  • 2 limonki
  • 2 łyżki oleju ryżowego

Przepis

  • Zaczynamy od oczyszczania kości: w dużym garnku kości wołowe zalać wodą, tak aby były zanurzone i zagotować. Wylać gorącą wodę, przepłukać kości i włożyć je z powrotem do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody.
  • Dodać obrane cebule w całości (ewentualnie lekko przypalone na kuchence), oraz obrany, lekko rozgnieciony imbir.
  • Wywar gotować na małym ogniu usuwając zbierające się na wierzchu szumowiny.
  • Po około 30 minutach dodać gwiazdki anyżu, laskę cynamonu, cukier i sól.
  • Gotować minimum godzinę, następnie dodać sos rybny i sos sojowy. Należy spróbować wywaru i ewentualnie doprawić aby jak najbardziej przypominał nam znany już smak - najlepsza metoda 🙂 Jeśli zupa jest zbyt mało słona, nie solimy, tylko dodajemy więcej sosu rybnego.
  • Przygotować dodatki: Pierś z kaczki usmażyć w całości na patelni na oleju ryżowym przez około 8 minut z każdej strony. Odstawić, po 10 minutach pokroić w bardzo cieniutkie plasterki.
  • Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odstawić na około 4 minuty. Przecedzić i wymieszać z jedną łyżeczką oleju ryżowego.
  • Szczypiorek i świeżą kolendrę posiekać na drobne kawałki. Czerwoną cebulę pokroić w piórka. Papryczkę chili pokroić.
  • Przygotować porcję zupki: do miski nałożyć porcję makaronu ryżowego, pół garści kiełków fasoli mung, czerwoną cebulę, papryczkę chili, plasterki piersi z kaczki, świeżą kolendrę oraz szczypiorek. Wlać do miski przecedzony wywar z garnka. Wycisnąć sok z ćwiartki limonki. Doprawić sosem sojowym do smaku. Smacznego!

 

Zupka Pho