Zdrowa przekąska – chrupiące brokuły pieczone w piekarniku z kremowym sosem na bazie tahini i miso posypane sezamem. Super pomysł na szybką i zdrową przystawkę – całość przygotujecie w 15 minut.

Przepis na pieczone brokuły z sosem tahini miso znajdziecie poniżej.


Brokuły z sosem tahini-miso
Author: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
W sumie: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 1 duży brokuł
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • biały sezam do posypania
Sos tahini-miso:
  • 5 łyżek tahini
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • kilka łyżek wody
Przygotowanie
  1. Brokuły pokroić w różyczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać oliwą z oliwek i posypać solą i pieprzem.
  2. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 5-6 minut.
  3. Przygotować sos tahini-miso. W blenderze wymieszać tahini, pastę miso, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet ryżowy i zblendować na gładką masę. Dodać kilka łyżek wody, aby otrzymać bardziej wodnistą konsystencję.
  4. Upieczone brokuły posypać sezamem i podawać z sosem tahini-miso. Smacznego!

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!