Zdrowa przekąska – chrupiące brokuły pieczone w piekarniku z kremowym sosem na bazie tahini i miso posypane sezamem. Super pomysł na szybką i zdrową przystawkę – całość przygotujecie w 15 minut.
Przepis na pieczone brokuły z sosem tahini miso znajdziecie poniżej.
Brokuły z sosem tahini-miso
Author: Miss Berry
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
W sumie:
Porcje: 4
Składniki
- 1 duży brokuł
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- biały sezam do posypania
Sos tahini-miso:
- 5 łyżek tahini
- 1 łyżeczka pasty miso
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- kilka łyżek wody
Przygotowanie
- Brokuły pokroić w różyczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać oliwą z oliwek i posypać solą i pieprzem.
- Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 5-6 minut.
- Przygotować sos tahini-miso. W blenderze wymieszać tahini, pastę miso, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet ryżowy i zblendować na gładką masę. Dodać kilka łyżek wody, aby otrzymać bardziej wodnistą konsystencję.
- Upieczone brokuły posypać sezamem i podawać z sosem tahini-miso. Smacznego!