Uważam, że brownie to jedno z najsmaczniejszych ciast czekoladowych. Dosłownie wszyscy je uwielbiają. Bo jak można się oprzeć wilgotnemu, nieprzyzwoicie słodkiemu cieście z mnóstwem czekolady? Chyba się nie da 😉

Dzisiaj bez wynalazków, tradycyjnie. Podstawowy przepis na brownie z mnóstwem cukru, mąki i ogólnie sama śmierć. Czasem się zdarza 🙂

Przepis na Czekoladowe ciasto Brownie znajdziecie poniżej.

Brownie tradycyjne

Drukuj

Brownie ciasto czekoladowe

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
W sumie 1 godzina
Porcje 16
Kalorie 268kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru muscovado
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • 1/3 łyżeczki soli

Przepis

  • Masło rozpuścić w rondelku wraz z połamaną gorzką czekoladą na małym ogniu często mieszając.
  • Dodać cukier oraz łyżkę kawy rozpuszczalnej. Wymieszać, podgrzewać do rozpuszczenia, następnie zdjąć z ognia.
  • Po ostudzeniu wbić jajka i bardzo dobrze wymieszać.
  • W dużej misce wymieszać mąkę z kakao do wypieków, proszkiem do pieczenia, solą.
  • Do miski wlać wcześniej przygotowaną czekoladową miksturę.
  • Wymieszać szpatułką do połączenia.
  • Dno kwadratowej formy do brownies wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przelać ciasto do formy i piec około 20-30 minut w 180 stopniach.
  • Smacznego!

Brownie tradycyjneBrownie tradycyjne Brownie tradycyjne