Na moim blogu możecie znaleźć już jeden przepis na Chili con carne. Jednak ponieważ jest to jedno z moich ulubionych dań i przyrządzam je bardzo często w różnych wersjach, dzisiaj przyszedł czas na drugi.

Ten przepis odrobinę różni się od poprzedniego. Ma więcej przypraw, przez co smak tego chili jest bogatszy i jeszcze smaczniejszy. Dodatek gorzkiej czekolady także robi swoje.

Przepis na Chili con carne z gorzką czekoladą znajdziecie poniżej.

Chili con carne z gorzką czekoladą

Drukuj

Chili con carne z gorzką czekoladą

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 35 minuty
W sumie 55 minuty
Porcje 6
Kalorie 306kcal
Autor Miss Berry

Składniki

  • 450 g chudego mielonego mięsa wołowego 5%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 suszone papryczki chili zależnie od preferencji
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • odrobina ekstraktu ze stewii
  • 2 kostki gorzkiej czekolady 80% kakao
  • sól pieprz

Przepis

  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
  • W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Dodać cebulę i czosnek i lekko podsmażyć.
  • Następnie dodać mielone mięso wołowe i przyprawy: słodką paprykę, oregano, cynamon, kumin, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i podsmażyć.
  • Dodać pomidory z puszki, czerwoną fasolę i kukurydzę, pokrojone w kostkę czerwone papryki oraz odrobinę ekstraktu ze stewii (można zastąpić łyżeczką cukru). Wymieszać i gotować przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Około 5 minut przed końcem gotowania dodać gorzką czekoladę.
  • Garnek zdjąć z ognia i danie porządnie wymieszać.
  • Podawać w miseczkach z odrobiną jogurtu naturalnego, zawinięte w tortillę lub w muszlach taco. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!