Curry z batatem i jarmużem to wyśmienita wegańska propozycja na obiad. Można podawać je z ryżem lub jeść jak zupę. Intensywne, lekko kwaśne czerwone curry z mlekiem kokosowym, trawą cytrynową i liśćmi kaffiru idealnie współgra ze słodkim, rozpływającym się w ustach batatem i jędrnym jarmużem. Samo zdrowie, spróbujcie sami! W tym przepisie bataty gotuję osobno i dodaję je dopiero do gotowego curry – tym sposobem bataty ugotowane na parze są naprawdę pyszne i delikatne.

Przepis na Curry z batatem i jarmużem znajdziecie poniżej.

Drukuj

Curry z batatem i jarmużem

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 40 minuty
W sumie 1 godzina
Porcje 4
Autor Miss Berry

Składniki

  • 500 g batatów
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 cm korzeń imbiru
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 4 liście kaffiru
  • pędy bambusa jedna puszka
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • pęczek jarmużu
  • 1 limonka

Przepis

  • Bataty obrać, pokroić w kostkę i ugotować na parze do miękkości (15-20 minut).
  • W międzyczasie przygotować curry.
  • W garnku rozgrzać jedną łyżkę oleju kokosowego i dodać pokrojony w plasterki imbir, lekko rozgniecioną trawę cytrynową oraz liście kaffiru.
  • Krótko podsmażyć, a następnie dodać mleko kokosowe i czerwoną pastę curry.
  • Gotować przez około 15 minut, a następnie dodać pędy bambusa i gotować kolejne 5 minut.
  • Pod koniec gotowania doprawić sosem rybnym, a następnie zdjąć z ognia i dodać posiekany jarmuż oraz ugotowane wcześniej bataty.
  • Całość wymieszać, można podawać z ryżem i wykończyć świeżą kolendrą. Smacznego!

Podoba Ci się ten przepis?

Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!