Pancakes to idealne comfort food i pomysł na niedzielne śniadanie. Dzisiaj prezentuję przepis na czekoladowe pancakes z dodatkiem kakao, polane czekoladowym ganache z orzechami pekan i bananem. Pancakes przygotowuje się całkiem szybko – szczerze mówiąc wolę przygotowywać pancakes niż nasze tradycyjne naleśniki. Na dobrze rozgrzanej patelni, potrzeba dosłownie 1 minutę na jednej stronie, aby pancakes się zarumieniły.
Pancakes ze zdjęcia serwowane są z czekoladowym ganache, bananem i orzechami pekan. Doskonale sprawdzą się tutaj również inne dodatki lub tradycyjny syrop klonowy. Na moim blogu pojawiło się już kilka przepisów na pancakes, między innymi na Klasyczne pancakes lub na zdrowszą wersję bez mąki pszennej – Placuszki szarlotkowe bez mąki i cukru.
Przepis na czekoladowe pancakes znajdziecie pod zdjęciem.
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
- 1,25 szklanki mleka
- olej kokosowy do smażenia
- 150 ml śmietanki
- 100 g gorzkiej czekolady
- garść orzechów pekan
- 2 banany
- Jajka roztrzepać w misce. Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, kakao oraz mleko.
- Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
- Rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego na patelni.
- Smażyć po 3-4 pancakes na raz przez około minutę z każdej strony.
- W międzyczasie przygotować czekoladowe ganache. W rondelku zagotować śmietankę, ściągnąć z ognia i odstawić na 3 minut do przechłodzenia. Dodać posiekaną gorzką czekoladę i doprowadzić do rozpuszczenia często mieszając.
- Pancakes podawać jeszcze ciepłe, polane czekoladowym ganache, z pokrojonym bananem i orzechami pekan. Smacznego!